Monday, 22 January 2018
A+ R A-

Статии

За децата и родителите

        За всеки родител от първостепенна важност е децата да растат здрави, да боледуват по-малко и да имат щастливо детство. Опитваме се да прекарваме повече време с тях, да ги обогатяваме с повече информация и да им предадем най-доброто от нас. За съжаление в днешното забързано и натоварено ежедневие, времето се превръща в ценен и много често дефицитен актив. Искаме да бъдем с децата си, но в същото време искаме да се развиваме професионално и да получаваме добри доходи. За съжаление много често не умеем да подредим приоритетите си по най-правилния начин. Това несъменено се отразява върху свободното ни време и най-ощетени обикновено са именно най-близките ни хора. Чрез тези редове се опитваме да обясним и помогнем на родителите да вземат най-правилните решения, които касаят здравето и развитиетието на техните деца.

 

          

 

   Да започнем от съня. Сънят е най-доброто средство за възстановяване. Всеки е имал периоди на безсъние и добре знае как това се отразява на кондицията и работоспособността. Децата също не са изключение и имат нужда от повече сън от възрастните. При тях обмяната на веществата протича по-бързо и докато растат израсходват повече енергия, поради което имат нужда и от повече време за възстановяване. Нуждаят се от минимум девет часа здрав сън. Какво обаче се случва на практика и какви са причните подрастващите да не получават нужното им време за почивка. Да започем от това, как навиците на родителите се отразяват върху децата. За тези, които ходят на работа възможностите да прекарат време с децата е наистина ограничено. Обикновенно това се случва след 19:00ч когато те вече са се прибрали от работа. Следва вечеря и време за игри, а оттам и лягане което е трудно постижимо преди 22-23ч. Ако децата посещават детска градина или училище ставането е около 6:30ч. Това води до намаляване на времето за сън. Отразява се върхи тонуса на децата, прави ги по-изнервени и по податливи на простудни и вирусни заболявания, намалява концентрацията им. 

            

На второ място ще обърнем внимание на храненето и как то се отразява на подрастващите. За съжаление вече се е превърнало в тенденция, родителите да дават на децата каквато и да е храна с цел детето просто да бъде заситено. Качеството и начина на обработка на продуктите, съдържанието на хранителни стойности и времето за прием е от съществено значение. Трите основни източника на енергия за човека са белтъци, мазнини и въглехидрати. И тъй като смятаме, че една от основните причини за хранителните разстройства и здравето на човека е прекомерния прием на рафинирани въглехидрати ще се спрем именно на тях. Като източник на енергия те са със сходни стойности с тези на белтъците и два пъти по-ниски от тези на мазнините. В същото време те доставят енергия най-бързо. При храносмилането въглехидратите се разграждат на основните си съставни единици, а именно захарите. Въглехидратите се делят на прости и сложни. Тъй като простите доставят енергия на тялото по-бързо те са по-склонни да се превръщат в телесна мазнина когато не бъдат усвоени на момента. Простите въглехидрати също така са сладки, което ги прави по-желани от децата. Нерафинираните въглехидрати са източник на витамини и минерали. Такива са плодовете и зеленчуците, докато рафинираните или претърпелите сериозна вторична обработка не притежават никакви витамини и минерали. Пример за такива въглехидрати са пържени храни, чипс, шоколад, бисквити, кроасани, баници, солети, захар и други.

Малко хора са наясно, че най-сложният човешки орган след мозъка е именно дебелото черво, който отговаря изключително за усвояването на храната, и оттам има пряка връзка с имунната система. Затова ви съветваме да се отнасяте с него точно толкова внимателно и грижовно както се отнасяте и с мозъка. Ако приемате храни, които натоварват храносмилателната система и не са в пресен вид при закупуването им е време да се замислите за ефектите от приема на тези продукти върху вас и децата. За съжаление осъзнаването при възрастните е труден процес и негативните ефекти са именно върху децата. Част от този процес е отказа от това децата да бъдат поддържани сити в ежедневието, чрез непрекъснато подканване за ядене на всевъзможни боклуци.

Ако искате подрастващите наистина да изпитват удоволствие и да усещат вкуса на прясната храна спрете да им предлагате горепосочените храни, които обикновено са пакетирани в лъскави опаковки именно за да привлекат вниманието. Не им давайте храна когато и да е, а им създайте режим. Закуската трябва да е сутрин след като тялото се е събудило и слънцето е изгряло, второто ядене трябва да е по обяд, а вечерята поне един час преди лягане. Всеки междинен прием на храна трябва да бъде ограничен до плод или сурови ядки, а приемът на вода трябва да бъде през целия ден. Всеки опит за заместване на водата с други течности като сокчета или газирани напитки е противопоказен. Всяка храна в, която има добавена захар притъпява вкусовите рецептори и прави обикновената и здравословна храна по-малко желана и в един следващ етап причинява хранителни разстройства. Ако искате да спечелите любовта и уважението на децата не го правете чрез храната или чрез угаждане на всички детски желания. Хранете се добре и им давайте пример как и те да го правят.

            

 

На трето място бихме препоръчали да изградите двигателини навици в децата посредством различни спортни активности. При малките деца, които лесно губят фокус е най-лесно това да стане под формата на игри. Ако вие играете с тях ще имате възможност да създадете истинска връзка с децата и много по-лесно ще спечелите доверието им. Физическите натоварвания са предпоставка за успешно и пълноценно развитие и дава възможност на децата да растат здрави и със самочуствие.

           

 

  Като обобщение ще кажем, че всеки човек се нуждае от внимание и децата не са изключение. Виманието е преди всичко комуникация. Комуникацията и личният пример не могат да бъдат заместени с електронни игри, таблети и захарни изделия. Децата приемат от вас това, което правите затова се стремете да няма противоречие между съветите, които давате и фактическите ви действия. Представите на децата за добро и лошо, правилно и грешно са резултат на това което правите, а не на приказки.

Фоум ролер и миофасциално освобождаване

Какво е фоум ролер (foam roller), как се използва и защо боли?

Миофасциално освобождаване или търкаляне върху ФР (фоум ролер) се трансформира от мистериозна техника използвана само от специалисти, тренъори или професионални атлети в позната и широко достъпна всекидневна практика използвана от всички спортуващи независимо от нивото на кондиционна подготовка. Достъпът до информация, методи и пособия за самомасаж подобри възможностите за самовъзстановяване на всеки трениращ.
Миофасциалното освобождаване е модерен метод за самомасаж с цел освобождаване на мускилна скованост или тригър точка. Този метод може да се прилага собственоръчно чрез ползването на ФР, теракане(tera cane) или тенис топка. Чрез прилагането на натиск върху специфична точка от тялото бихме могли да помогнем за по бързо възстановяване на мускула или възвръщането на нормалната му функция. Нормална функция означава мускулът да бъде еластичен, здрав и в мигновенна готовност.

Имам ли тригър точки или сковани мускули ?

Тригър точките са специфични възли, които се формират в мускулите. Те са уникални и могат лесно да се открият, защото предизвикват болка при натиск. Най-често болката може да се опише като болка причинена от натиск в определена точка, но при някои случай тя преминава в други отдалечени от мястото на натиск зони. Пример за такава точка може да бъде илио тибиалното сухожилие, което може да предизвика изтръпване на крайника чак до пръстите на крака. Когато мачкаме възпален или стегнат мускул ще изпитаме дискомфорт или болка. Можем да сравним усещането с подобно на това при разтягане. В началото усещаме болка и нетърпимост, но след известно време неприятното усещане отминава и усещаме облекчение. Когато говорим за болка трябва да знаем, че основно можем да я разделим на три вида; Вътрешна: например от убождане или порязване, такава провокирана от умора или натрупана болка в следствие на тежки физически натоварвания и накрая идва болка от освобождаване, която е най-полезна и от, която се интересуваме най- много.

Защо да си причинявам болка?

Разликата между това някой да те масажира и ти сам да се масажираш е голяма. Превейки го сам контролът върху лечебния и възстановителен процес се засилва поради възможността сам да усещаш къде е точното място, колко точно усилие да приложиш и какво се случва вътре в теб. Винаги е добре да се консултираш с физиотерапевт преди да се захванеш с техники по самомасаж и миофасциално освобождаване.
Освобождаването на тригър точка води до възвръщане на правилните движения на тялото, отстраняване на болка при движение и накрая подобряване на постиженията. Разтягането не винаги е достатъчно за подобряване на гъвкавостта затова миофасциалното освобождаване е така необхдимо и свързано. Представете си въже за бънджи скокове с възел по средата. Опъвайки въжето възелът не става по-малък, а непрежението около местата където въжето се захваща се увеличава. Миофасциалното освобождаване, или мачкането с ФР или топка премахва възлите като възстановява нормалното оросяване на мускула с кръв и от там неговата функция. Целта на тази коригираща или възстановителна техника е възвърщане на нормалнта функция. Спомнете си за моментите когато сте били тинейджъри и не сте се допитвали до никой тренирайки до състояние гроги с неправилна техника и огромни тежести пренебрегвайки травмите и възстановяването.

Какво причиняват тригър точките и стегнатите мускили ?

И двете имат общи причинители и това са начинът по който се тренира, разтяга, как се храним, спим, движим, стойката на тялото в пространството, стресът, хидратирането, възстановяването и начинът ни на живот като цяло. Телата ни са устроени да компенсират стресът и натоварването, което им причиняваме всекидневно. Най-лесно е да се тренира тежко и до откат. Ключът е във възстановяването и търсене на оптимални начини за регенериране не само в професионалния спорт, но и в аматъорския. Ако живеем перфектен и балансиран живот вероятно няма да имаме нужда от тези неща, но ние все още не сме срещнали такъв човек.

Как работи миофасциалното освобождаване ?

Дълбокото пристискане помага да се справим със скованите мускули и триенето, което се създава между отделните мускулни влакна както и подобрява хидратирането на фасцията. Ако не полагаме правилна грижа за мускулите ще започнем да изпитваме скованост, загуба на гъвкавост и болка при определни движения. Настъпват ускорени остаряващи процеси поради липса на адекватна грижа за тялото.
Дълбокото масажиране позволява нормално оросяване с кръв и възстановяване на увредените тъкани.
В заключение можем да кажем, че възстановяването е не по малко важно от тренирането. За целта е необходимо да се храним с добра храна, да спим добре, да се хидратираме, да се движим добре и да не пестим време за себе си. Стремеж към самоусъвършенстване, функционалност и висока ефективност трябва да е непрестанен.
източници: MaxFit / anatomy trains / wikipedia / human anatomy atlas

Защо е важно да се движим изправени?

Защо е важно да се движим изправени?

Все по-често срещаме хора с 10см. изнесена глава напред от центъра на тялото. Малко хора знаят, че с времето нещата се влошават и вредите за гръбначния стълб и цялото тяло нарастват. Тези дисфункции могат да бъдат предотвратени. Знаете ли, че всеки 2.5см. изместване на главата напред от центъра на тежестта на подравнено балансирано тяло в неутрална позиция оказват приблизително 5кг. натиск върху гръбначния стълб.

Еволюционната промяната към прекалено изразена S образна форма на гръбначния стълб ( хипер уордоза, хипекифоза, сколиоза), глава напред е в следсвтие на адаптирането на човека към модерния обездвижен начин на живот и прекарването на голяма част от деня в седене. Позицията на тялото с глава напред може да създаде до 15кг. лост усилие върху сервикалната зона на гръбначния стълб. Неизбежно дисфункциите се предават по цялата кинтечна верига. Позиция глава напред може да доведе до 30% загуба на ефективност в респираторната система и функцията на белите дробове, тоест при дишане. Тази рестрикция в дихателната система е причинена основно от загубата на естествената позиция на врата причинена основно от нарушаване функцията на вратните мускили в това число хиоидния мускил (hyoid muscle) и най-вече „inferior hyoid muscle” отговорен за повдигането на първото ребро при поемане на въздух.

В групата на рестриктиращите дишането мускули влизат пекторалиси, тереси, леватор скапула, трапец, супраспинатус, диафрагма, интеркостални мускули, коремни мускули и др, Липсата на научен подход и познания по анатомия, физиология, биомеханика, погрешните моетоди на трениране затвърждават и усложняват дисбалансите и така наречените кръстосани синдроми. Позиция глава напред се отразява на нормалнто функциониране на мозъка. Изследване показва че прижлизително 90% от захранването и стимулацията на мозъка се извършва от движението на гръбначния стълб(по-малко двужение в гръбначния стълб = по-малко захранване на мозъка и по-малко количество енергия). Около 90% от мозъчната производителност се използва за подравняване на тялото и взаимодействие с гравитацията(взаимодействие, а не борба срещу гравитацията). Останалите 10% се използват за мисловна дейсност, метаболизъм, възстановяване. Промяна в позиция на тялото би означавало загуба на ефективност, концентрация, излишен разход на енергия вместо оптимално използване на енергия за мисловни процеси, метаболитни функции, имунна функция.
Не случайно човекът е започнал да ходи изправен претърпявайки еволюционно израстване през последните милиони години.


Позицията на тялото е основа за оптимално съществуване, осъществяване на хомеостаза и производителност на човека, както и основна цел във функционалното трениране и методи разработвани от MaxFit.