Monday, 19 February 2018


За децата и родителите

        За всеки родител от първостепенна важност е децата да ...

статии

Read more

Тренировки за деца по индивидуален план

Спортен Център MaxFit предлага специализирани тренировъчни пакети за деца. ...

тренировки

Read more

Спортни лагери

Започва записването за ноемврийския лагер на спортен център MaxFit. За първи път ...

събития

Read more

Lifestyle

новини

Read more

Студено кондициониране

Как радикално да подобрите физическото и психическото си здраве чрез метода на ...

тренировки

Read more

Фоум ролер и миофасциално освобождаване

Какво е фоум ролер (foam roller), как се използва и защо боли? Миофасциално ...

статии

Read more

Защо е важно да се движим изправени?

Защо е важно да се движим изправени? Все по-често срещаме хора с 10см. изнесена ...

статии

Read more

Ново видео

  MaxFit Summer Camp 2016 from MaxFit on Vimeo. plank exercise for core strenght from MaxFit on Vimeo. how to squat from MaxFit on ...

видео

Read more

график

тренировки

Read more

Prev Next
A+ R A-

Фоум ролер и миофасциално освобождаване

Какво е фоум ролер (foam roller), как се използва и защо боли?

Миофасциално освобождаване или търкаляне върху ФР (фоум ролер) се трансформира от мистериозна техника използвана само от специалисти, тренъори или професионални атлети в позната и широко достъпна всекидневна практика използвана от всички спортуващи независимо от нивото на кондиционна подготовка. Достъпът до информация, методи и пособия за самомасаж подобри възможностите за самовъзстановяване на всеки трениращ.
Миофасциалното освобождаване е модерен метод за самомасаж с цел освобождаване на мускилна скованост или тригър точка. Този метод може да се прилага собственоръчно чрез ползването на ФР, теракане(tera cane) или тенис топка. Чрез прилагането на натиск върху специфична точка от тялото бихме могли да помогнем за по бързо възстановяване на мускула или възвръщането на нормалната му функция. Нормална функция означава мускулът да бъде еластичен, здрав и в мигновенна готовност.

Имам ли тригър точки или сковани мускули ?

Тригър точките са специфични възли, които се формират в мускулите. Те са уникални и могат лесно да се открият, защото предизвикват болка при натиск. Най-често болката може да се опише като болка причинена от натиск в определена точка, но при някои случай тя преминава в други отдалечени от мястото на натиск зони. Пример за такава точка може да бъде илио тибиалното сухожилие, което може да предизвика изтръпване на крайника чак до пръстите на крака. Когато мачкаме възпален или стегнат мускул ще изпитаме дискомфорт или болка. Можем да сравним усещането с подобно на това при разтягане. В началото усещаме болка и нетърпимост, но след известно време неприятното усещане отминава и усещаме облекчение. Когато говорим за болка трябва да знаем, че основно можем да я разделим на три вида; Вътрешна: например от убождане или порязване, такава провокирана от умора или натрупана болка в следствие на тежки физически натоварвания и накрая идва болка от освобождаване, която е най-полезна и от, която се интересуваме най- много.

Защо да си причинявам болка?

Разликата между това някой да те масажира и ти сам да се масажираш е голяма. Превейки го сам контролът върху лечебния и възстановителен процес се засилва поради възможността сам да усещаш къде е точното място, колко точно усилие да приложиш и какво се случва вътре в теб. Винаги е добре да се консултираш с физиотерапевт преди да се захванеш с техники по самомасаж и миофасциално освобождаване.
Освобождаването на тригър точка води до възвръщане на правилните движения на тялото, отстраняване на болка при движение и накрая подобряване на постиженията. Разтягането не винаги е достатъчно за подобряване на гъвкавостта затова миофасциалното освобождаване е така необхдимо и свързано. Представете си въже за бънджи скокове с възел по средата. Опъвайки въжето възелът не става по-малък, а непрежението около местата където въжето се захваща се увеличава. Миофасциалното освобождаване, или мачкането с ФР или топка премахва възлите като възстановява нормалното оросяване на мускула с кръв и от там неговата функция. Целта на тази коригираща или възстановителна техника е възвърщане на нормалнта функция. Спомнете си за моментите когато сте били тинейджъри и не сте се допитвали до никой тренирайки до състояние гроги с неправилна техника и огромни тежести пренебрегвайки травмите и възстановяването.

Какво причиняват тригър точките и стегнатите мускили ?

И двете имат общи причинители и това са начинът по който се тренира, разтяга, как се храним, спим, движим, стойката на тялото в пространството, стресът, хидратирането, възстановяването и начинът ни на живот като цяло. Телата ни са устроени да компенсират стресът и натоварването, което им причиняваме всекидневно. Най-лесно е да се тренира тежко и до откат. Ключът е във възстановяването и търсене на оптимални начини за регенериране не само в професионалния спорт, но и в аматъорския. Ако живеем перфектен и балансиран живот вероятно няма да имаме нужда от тези неща, но ние все още не сме срещнали такъв човек.

Как работи миофасциалното освобождаване ?

Дълбокото пристискане помага да се справим със скованите мускули и триенето, което се създава между отделните мускулни влакна както и подобрява хидратирането на фасцията. Ако не полагаме правилна грижа за мускулите ще започнем да изпитваме скованост, загуба на гъвкавост и болка при определни движения. Настъпват ускорени остаряващи процеси поради липса на адекватна грижа за тялото.
Дълбокото масажиране позволява нормално оросяване с кръв и възстановяване на увредените тъкани.
В заключение можем да кажем, че възстановяването е не по малко важно от тренирането. За целта е необходимо да се храним с добра храна, да спим добре, да се хидратираме, да се движим добре и да не пестим време за себе си. Стремеж към самоусъвършенстване, функционалност и висока ефективност трябва да е непрестанен.
източници: MaxFit / anatomy trains / wikipedia / human anatomy atlas

Партньори

sls

Къде сме

Sofia, ul. Polkovnik Boris Drangov 8