Monday, 22 January 2018
A+ R A-

Стречинг и мобилност

Как тренировките по стречинг и мобилност подобряват работата на опорно-двигателния апарат?

Най-познатият ефект от стречинга е, че прави мускулите по-еластични, с което подобрява гъвкавостта.Това далеч не е всичко! По-еластичният мускул е по-малко поддатлив на травми. Разтягането след тренировка подобрява кръвообръщението, доставя кислород и хранителни вещества, отстранява отпадните продукти, които се отделят при тежки физически натоварвания. Всичко това подобрява възстановяването.
Най-голяма полза от стречинга е възможността чрез него да се поддържа оптимална дължина на мускула.

При редовни и интензивни тренировки или обездвижване, много от мускулите се скъсяват, което нарушава мускулния баланс. Това пречи на нормалната стойка и движения и създава постоянно мускулно и ставно напрежение – все предпоставки за ранна амортизация на опорно-двигателния апарат. Скъсените мускули имат по-малка относителна сила, поради намаления съкратителен потенциал.
При стречинг се разтяга и съединително-тъканната обвивка на мускулите, наречена фасция. По този начин на мускула се осигурява пространство за растеж, тъй като фасцията е тази, която го ограничава.

Периферните нерви също подлежат на разтягане и притежават еластичност, която може да се увеличи при тренировка или изгуби при обездвижване и това да повлияе на обема на извършваните движения. Стречинг упражненията въздействат на проприорецепторите – специални нервни окончания в мускулите, ставите и сухожилията за анализиране на извършваните движения и определяне на положението на тялото в пространството. Стречингът подобрява проприорецепцията и оттам връзката съзнание-мускули.

Стречингът поддържа и подобрява еластичността на ставната капсула и сухожилията.