Monday, 19 February 2018
A+ R A-

Стречинг и мобилност

Тренировки за деца по индивидуален план

Спортен Център MaxFit предлага специализирани тренировъчни пакети за деца. Заниманията се провеждат по индивидуален план и включват анализ и оценка на опорно-двигателния апарат, изграждане на функционална физика, подобряване на кординацията, съня и хранителните навици.

Пакетите, които предлагаме са в резултат на дългогодишни наблюдения и тестове в областа на детското кондициониране. Опитът ни показва, че съществуват редица проблеми сред подрастващите свързани с различни видове дисфункции, които е нужно да бъдат посочени и преодоляни. От особена важност за пълноценното развитие и изграждането на здрава и функционална физика е създаването у децата на навици свързани с правилната позиция на тялото, оптималното разпределение на времето за учене, игри, почивка, хранене, сън. За съжаление опитът ни показва, че голяма част от подрастващите страдат от гръбначни изкривявания, плоско стъпало, недоспиване и понижена концентрация. Целта на методиката ни е да решим тези проблеми и да създадем у децата физически, хранителни и ментални навици, които самите деца да следват и да приложат в живота.

 

Фокусът на тренировъчните програми за деца в спортен център MaxFit цели от една страна да изгради атлетизъм и силова издръжливост сред деца, които вече имат добре развита двигателна култура, а също така и сред деца, при които съществуват някои от следните дисфункции в следствие на обездвижване, генетични изменения или неправилни навици:

 1. Изкривявания на опорно-двигателния апарат
 2. Слаба мобилност
 3. Лоша кординация
 4. Липса на стабилност
 5. Наднормено тегло
 6. Безсъние
 7. Отпадналост

Пакетите, които предлагаме са насочени както към деца, които вече се занимават активно със спорт и искат да развият и подобрят атлетизма и силовата си издръжливост така и към деца, които не се занимават редовно с физически занимания. Програмата е индивидуална и е насочена към деца от 8 до 18 годишна възраст.

Пакет 1 включва 12 занимания и е на цена 400лв

Пакет 2 включва 20 занимания и е на цена 660лв

Пакет 3 включва 32 занимания и е на цена 960лв

Какви са общите ползи за децата трениращи в спортен ценър MaxFit:

 1. Подобряване на стойката на тялото
 2. Подобряване на сърдечно съдовата дейност
 3. Повишаване съпротивителните сили на имунната система
 4. Повдигане на цялостния тонус и активността
 5. Понижаване на процента на телесни мазнини
 6. Укрепване и подобряване качеството на мускулатурата
 7. Повишаване на концентрацията и кординацията
 8. Повишаване на самочувствието

Тренировки на открито

Инструкторите в спортен център MaxFit провеждат и тренировки на открито в паркове, стадиони или сред дивата природа. Целта ни е да се възползваме от благоприятните условия и свежия въздух при подходящо време.

Тренировките сред естествена светлина се отразяват благоприятно на метаболитните процеси в човешкото тяло. Работния процес при повечето хора е свързан с прекарване на целия ден в затворени помещения обикновено лишени от свеж въздух и слънчева светлина. Това нарушава естествения ритъм на организма и много често тялото ни получава грешна информация относно фазите на деня и нощта. Целта ни е да стимулираме хората да прекарват поне един час дневно извън затворените пространства.

Регистрирайте се на нашия сайт ако желаете да получавате информация относно провеждането на всички тренировки на открито или следете сайтът ни.

 

Персонални тренировки

Какви са ползите и преимуществата на индивидуалните тренировки с инструктор в спортен център MaxFit?

Нека да започнем оттам, че почти всеки човек който има желание да тренира и да бъде в кондиция се е интересувал кое, как и защо трябва да прави в залата. Много често обаче заливащата ни информация е или поднесена твърде сложно или въобще не отговаря на научни факти. Това е така защото много често тренда в спорния лайфстайл не се подчинява на научни факти, а на модни течения и тенденции налагани от огромни корпорации и бизнес организации.

За съжаление много хора, които се занимават професионално със спорт също са посланици на тези спортни течения и обвързаните с тях дейнсоти. Възможоността да се печели по всички направления е наистина блазнеща. Като примери бихме посочили големи франчайз компании за продажба на "фитнес ноухау", свързаните с тях индустрии за производство на хранителни добавки както и не на псоледно място конфекцията за спорт. Обръщаме внимание на тези неща, за да провокираме и подпомогнем всеки трениращ да направи информиран и рационален избор къде и при кого да тренира.

Ако се спрете на нас може да очаквате пълна отдаденост по време на тренировъчния процес както на физическо така и на ментално ниво. Нашите инструктори ще наблегнат на подход съобразен изцяло с вашите индивидуални нужди и моментно състояние. За разлика от други "гурута" на фитнес индустрията ние не си поставяме краъкосрочни цели. Конфиденциалността и доверието между инструктор и трениращ за нас е приоритет.

Подходът и методите на кондициониране, с които си служим изискват постоянство от страна на всеки трениращ и гарантират дълготрайни резултати. Нашата цел не е да постигнем бързи резултати от днес за утре, които обаче да бъдат малотрайни. За нас спортът е начин на живот, а не моментно увлечение.

Функционалния подход на трениране, който е застъпен в MaxFit ви дава възможност да водите активен начин на живот извън залата и да практикувате различни видове спорт без риск от контузии. Ако сте готови да разботите здраво, да се храните добре и гледате напред ние сме насреща.

Студено кондициониране

Как радикално да подобрите физическото и психическото си здраве чрез метода на „Студено кондициониране“


Ако приятелите ви кажат да скочите в замръзнало езеро, бихте ли да го направили? Ако сте като повечето хора, самата идея ви подтиква да откажете на мига. Нищо не може да бъде по-безсмислено болезнено. И все пак, студеното кондициониране е било използвано в човешката история като мощен инструмент за подсилване на здравето и имунитета(замръзнало езеро не е необходимо!).


Днес ползите от тази древна традиция са научно доказани, а методът може да бъде един от най-простите и най-ефективни начини за подобряване на тонуса и вашия подход към живота.
И вярвате или не, това е действително приятно.


В тази статия, ще разгледаме физическите и психически ползи от излагането на тялото ви на големи температурни разлики и някои техники за последователно и плавно адаптиране на тялото и духа към студ. Подобно упражнение, в краткосрочен план и интензивното излагане на студ създава стрес върху тялото ни. И отново както когато изпъляваме физически упражнения, телата ни се адаптират към този стрес по редица начини.


Тези адаптации има широк спектър от ползи за здравето. Не става дума просто за взимане на един студен душ следващата сряда например. Студеното кондициониране трябва да се практикува редовно, за да се създадат най-адаптивни реакции, които търсим.
Но "редовно" може да бъде толкова просто като няколко минути студен душ веднъж на ден, и ползите далеч надхвърлят чувството на топлина докато сте на студено и увеличаване на способността ни да се терморегулираме.

Увеличете количеството на вашата кафява мазнина!


Не всички мазнини са еднакви. Всеки от нас има коефициент на бяла мазнина и на кафява мазнина. Кърмачета както и по-слабите хора, имат по-добро съотношение на кафява. Хората които се борят с наднормено тегло? Почти изцяло бяла мазнина.


Повечето хора са запознати с бялата мазнина. Всяка клетка е контейнер от мазнина, който не става част от метаболизма лесно. Кавявите мазнини, от друга страна, са кафяви, защото те работят с митохондриите, малките двигатели на нашите клетки, които произвеждат AденозинТрифосват и ни дават енергия. И кафява мазнина прави точно това. Тя се преработва с лекота, предоставяйки ни топлинна енергия в един момент.


Макар да подпомага изгарянето на калории, за да произведе топлина, кафява мазнина ни носи и няколко други облаги: тя използва триглицериди като гориво, премахва вещества, свързани с метаболитния синдром и поглъща захари, способност, която се изучава от изследователите като възможно средство за борба с диабет от втори тип.
Излагането на студ също активира ген, който се активира всеки път, когато тренирате. (Възможно е да забележите паралелите между упражненията и студеното кондициониране) Този ген се нарича UCP1 и работи за трансформиране на бяла мазнина в кавява мазнина, и на пракика влива мазнината в митохондриите и я избутва на път да се превърне в кафява.
С други думи, упражненията и излагането на студ (и дори по-добре, и двете), работа за увеличаване на кафявата мастна тъкан в тялото ни, и оттам тя активира изгарянето на бялата мазнина.


Е ли студеното кондициониране панацея за здравето?


Студеното кондициониране няма да замени ядрото от шест стълба на човешкото здраве. Но за по-малко от пет минути на ден, вероятно няма никаква друга дейност, с която ще жънете такива впечатляващи резултати.


Нека започнем с имунитета. Всекидневното третиране на тялото със студени душове увеличава и броя и активността на естествените клетки убийци в тялото.
Пациенти с рак на гърдата, изложени на студена вода, имат "значително повишен брой клетки борещи се със заболяването".

Може да чуете много изказвания от феновете на студеното кондициониране, че те почти не боледуват и не настиват. В допълнение към физически упражнения е доказано, че излагането на студ увеличава циркулацията на кръв към крайниците, и дори е било използвано терапевтично за хора с намалено кръвоснабдяване. Новината? За няколко месеца тази терапия е дала по-добри резултати от стандартно лечение, а резултатите са продължили повече от година. Доказано е значително повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта.


Студената експозиция също се изучава при лечение на синдром на хроничната умора, за намаляване на болката, като тестостерон бустер и сперматозоиден подобрител, както и за помощно средство за намаляване на бялата мастна тъкан им наднормено тегло.


Ако всичко това не е достатъчно има все повече доказателства, че студени душове могат да действат като антидепресант, увеличаване на кръвните нива на бета-ендорфини (това се случва и по време на тренировка). И този анти-депресант е само намек за най-големия подарък, който студеното кондициониране трябва да ни даде - нов начин за приближаване към самия живот.
Ето една истинска причина, за да започнете да експериментирате със студа.

Като оставим физическите ползи настрана, ще забележите едно нещо, когато говорим за хора, които са направили излагането на студ като редовна част от живота си. Те са фанатични за това. Ще чуете изявления като:

    "Чувствам се толкова въодушевен!"
    "Аз съм по-малко стресиран."
    "Аз наистина не харесвам топли душове вече."
    "Те ме карат да се чувствам жив!"

Научните изследвания са трудни когато трябва количествено да определят неща като „чувствам се страхотно, станал съм все по-търпелив, или постиганнал съм Дзен-подобно спокойствие. Но всичко това са неща, които хората съобщават, след като са прекарали няколко седмици на студени душове. Това може да е резултат от психологическо адаптиране към "студения шок," който удря хората по време на първите няколко минути след потапяне в студена вода. Това е мощна реакция, която включва изхвърляне на норадреналин и кортизол, ефективно създаване на кратък, но интензивен стрес върху системата.


За много хора, тази реакция е подобна на начина, по който те реагират емоционално на стресови фактори или неудовлетвореност.
Това състояние е сходно на чуството на гняв когато се опитвате да докажете теза. Но след няколко дни до една седмица на студени душове, студения шок не удря толкова силно.
Можете да откриете, че можете да сте подложени на същия външен стрес, но сега да го посрещнете с чувство на спокойствие и дори удоволствие. И по някакъв начин да прехвърлите това спокойствие на останалите аспекти от живота си

kettlebell sport - класически движения

KettleBell Sport

Тренировките с пудовки(гиревой спорт,или кетълбел спорт) добиват все по-голяма популярност в световен мащаб.Само за няколко години гиревой спорт се превръща в един от най-бързо развиващите се спортове в Канада и САЩ.Гиревой спорт е функционален спорт обхващащ всички равнини на движение,ориентиран към подобряване позицията, общото физическо и психическо състояние на тялото.
Гиревой спорт може да бъде преведен като спорт с гири, т.е. с пудовки (в превод от руски думата ‘гиря’ означава пудовка). Единственият уред в този спорт е пудовката, която наподобява гюле с дръжка, изработено от метал. Гиревой спорт може да се практикува практически навсякъде - в зала, в дома, сред природата.

История на дисциплината

Модерната история на тази сравнително млада дисциплина започва в Източна Европа през далечната 1948 година, когато най-силните мъже от всички 15 държави в СССР се срещат на състезание в Москва.

Атлетите били разделени в 4 категории: 60 кг, 70 кг, 80 кг и над 80 кг. Те изпълнявали изхвърляния с една ръка и изтласкване от позиция "на гърди" (rack position) с две пудовки. Стриктни правила, уви, не е имало.

Изпълнявали преси и пуш-преси, но за някои упражнения са използвали и щанги. Идеята на това състезание била да привлече млади и талантливи атлети за отбора по вдигане на щанги и като крайна цел били заложени успехи на олимпийските игри.

Този замисъл не се оказал рационален, защото въпреки сходството в основните движения (изхвърляне и изтласкване), в щангите се изисква по-тясна специализация и друг тип тренировки.

Докато щангистите са били удостоявани със званието "майстор на спорта", то гиревиците не са имали тази чест, а това карало силните младежи да се отправят към щангите.

През 50-те години в СССР тренировките с пудовки продължават да добиват популярност предимно сред провинциалната младеж, селскостопански работници, рибари и войници в съветската армия и флот.

Състезанията се провеждали под формата на съвременните състезания "Strongman", без точни правила и стандарти за класиране на участниците.

От 1989 година и до днес правилото в биатлона (биатлонът с пудовки) е, че гиревикът престоява на подуима 10 минути, изпълнявайки характерните движения.

По-рано времето не е било ограничено и атлетите се борели с пудовките дори повече от половин час, до изнемогване (till puke J), но това превръщало събитието в доста скучен спорт и посетитлите често напускали отегчени.

Въпреки това навремето всеки професионален гиревик е трябвало да издържа на това значително удължено време, ако е искал да се похвали с призово място.

Лесно можете да си представите какво изпитание е да изпълняваш изхвърляния или изтласквания за толкова дълъг период от време, като сами пробвате да направите и само 10-20-30 броя без да спирате.

Така през 1988 година на първия руски шампионат Мошеников направил 180 изтласквания за 29 минути, поставяйки рекорд за времето.

Още по-трудно е било през 1969 г., когато официалните състезания са се провеждали под формата на триатлон, вместо сегашния биатлон – първо е трябвало да се правят изтласквания (jerk) с едната ръка, после изхвърляния (snatch) с другата и накрая да се правят изтласквания и с двете ръце.

Така 10-минутното правило е въведено през 1989 година. Първото световно по гиревой спорт под формата на биатлон се провежда през 1993 г., а първото европейско – 1992 г.

Едва през 2001 година жени се състезават в Шампионата на Русия, като най-доброто постижение в категория 60 килограма било 213 изхвърляния (snatch).

Сергей Мишин е името на първия майстор на спорта на СССР. Последното световно първенство се проведе в Чикаго 2011 г.

Състезателната гира при мъже професионалисти е 32кг., а за аматьорите 24кг., а при жените е съответно 24 кг и 16 кг.

Специфики на гиревой спорт

Гиревой спорт безспорно е едно от най-тежките, динамични и натоварващи спортни съревнования, но също така е и сред активностите, с които захващайки се, можем да извлечем най-голяма полза що се отнася до нашето физическо и психическо благосъстояние.

Впрочем може да се каже, че един от основните аргументи на школата по гиревой спорт е именно подобряване на здравословното състояние на спортуващите.

Ефект от тренировките е постигане на мускулна еластичност, повишаване на издръжливостта, експлозивността, заздравяване на сухожилията, подобряване на координацията и общофизическото състояние.

Тъй като този метод е и кардио ориентиран, укрепва се и кардиоваскуларната система, а също така спомага и за по-бърза загуба на мазнини.

Гиревой спорт изисква и изтисква от трениращия равни части сила, издръжливост и воля. Посредством гиревой спорт успешно се кондиционират и състезатели от други спортове (борба, MMA, бокс и т.н.).

Този метод се различава от фитнес и кросфит тренировките по това, че сериите се изпълняват със сравнително по-скромна тежест и по-голяма продължителност (до 10 минути), както и по основните технически похвати на метода – изтласкване (jerk), изхвърляне (snatch), дълъг цикъл (long cycle).

Една серия продължава 10 минути и състезателят е изправен пред предизвикателството да направи колкото може повече повторения за това време.

Гирата не трябва да докосва земята, докосне ли я, опитът завършва.

Гиревой спорт като спорт групира и класира атлетите на основата на теглото на използваната пудовка и броя повторения, при изпълнение в една от двете дисциплини:

Биатлон – общ брой от изтласквания, направени за 10 минути + общ брой изхвърляния за 10 минути = на постигнатия резултат;
Голям цикъл – общ брой повторения обръщане и изтласкване (clean & jerk) за 10 минути.
Ето подробно описание на движенията:

Изтласкване (jerk) – може да се изпълни с 1 или 2 гири. Пудовките се обръщат до позиция "на гърди" (rack position). Тялото леко се изнася назад, така че лактите да лежат на корема или на колана. С колената леко се прикляка (няколко сантиметра) и експлозивно се изправят, отлепвайки пети от пода и заставайки за миг на пръсти. След даването на началния тласък (т.е. коленете вече са изправени), започва също така експлозивно издигането на пудовките над главата. След като лактите се заключат, коленете отново се свиват, петите рязко стъпват на пода и движението завършва с изправяне на коленете. Т.е., веднага след първото приклякане следва ново, второ такова – тогава (на второто) ръцете се изправят. В горно положение пудовките се задържат около 1 секунда.
Оттук надолу до положение "на гърди" има 2 варианта за спускане на пудовките:
1) когато пудовките докоснат гърдите, с цел омекотяване може да се приклекне, или
2) спускането да започне чрез повдигане на пръсти (така тялото се доближава до пудовките) и отново с леко приклякане след като пудовките докоснат гърдите. Техниката на дишане е да се издишва, издигайки пудовките нагоре, а надолу да се вдишва.
Изхвърляне (snatch) – отново може с 1 или 2 гири. Пудовката се държи между краката, като палецът сочи напред, а кутрето гледа назад; с лек суинг (и леко приклякайки), експлозивно се изпъват краката и гърбът, докато същевременно пудовката (под тласъка на суинга) се придвижва с изпъната ръка до нивото на погледа. Тук идва тънкостта – с цел да не се стоварва пудовката под влияние на инерцията върху китката, когато тя достигне нивото на главата, рязко се придърпва към гърдите и това позволява ръката да се "шмугне" под нея. Прецизирането на движението ще доведе до изключително приятни тренировки, в противен случай е същински ад. Тук издишането е по време на изхвърлянето, а вдишването "по пътя надолу".
Голям цикъл обръщане и изтласкване (long cycle clean & jerk) – тук доста енергия хабят крака, рамене и ръце. Пудовката/ите се изтласкват до позиция "на гърди" (rack position) посредством залюляване (swing), след което следва движението изтласкване (jerk).
Гирите се спускат първо до гърди, после се захожда към суинг и всичко се повтаря в продължение на 3, 5 или 10 минути.

Ако имате желание да се запознаете с този спорт или да получите повече информация не се колебайте да се свържете с MaxFit.
източници : maxfit , bb-team