Monday, 22 January 2018
A+ R A-

Студено кондициониране

Как радикално да подобрите физическото и психическото си здраве чрез метода на „Студено кондициониране“


Ако приятелите ви кажат да скочите в замръзнало езеро, бихте ли да го направили? Ако сте като повечето хора, самата идея ви подтиква да откажете на мига. Нищо не може да бъде по-безсмислено болезнено. И все пак, студеното кондициониране е било използвано в човешката история като мощен инструмент за подсилване на здравето и имунитета(замръзнало езеро не е необходимо!).


Днес ползите от тази древна традиция са научно доказани, а методът може да бъде един от най-простите и най-ефективни начини за подобряване на тонуса и вашия подход към живота.
И вярвате или не, това е действително приятно.


В тази статия, ще разгледаме физическите и психически ползи от излагането на тялото ви на големи температурни разлики и някои техники за последователно и плавно адаптиране на тялото и духа към студ. Подобно упражнение, в краткосрочен план и интензивното излагане на студ създава стрес върху тялото ни. И отново както когато изпъляваме физически упражнения, телата ни се адаптират към този стрес по редица начини.


Тези адаптации има широк спектър от ползи за здравето. Не става дума просто за взимане на един студен душ следващата сряда например. Студеното кондициониране трябва да се практикува редовно, за да се създадат най-адаптивни реакции, които търсим.
Но "редовно" може да бъде толкова просто като няколко минути студен душ веднъж на ден, и ползите далеч надхвърлят чувството на топлина докато сте на студено и увеличаване на способността ни да се терморегулираме.

Увеличете количеството на вашата кафява мазнина!


Не всички мазнини са еднакви. Всеки от нас има коефициент на бяла мазнина и на кафява мазнина. Кърмачета както и по-слабите хора, имат по-добро съотношение на кафява. Хората които се борят с наднормено тегло? Почти изцяло бяла мазнина.


Повечето хора са запознати с бялата мазнина. Всяка клетка е контейнер от мазнина, който не става част от метаболизма лесно. Кавявите мазнини, от друга страна, са кафяви, защото те работят с митохондриите, малките двигатели на нашите клетки, които произвеждат AденозинТрифосват и ни дават енергия. И кафява мазнина прави точно това. Тя се преработва с лекота, предоставяйки ни топлинна енергия в един момент.


Макар да подпомага изгарянето на калории, за да произведе топлина, кафява мазнина ни носи и няколко други облаги: тя използва триглицериди като гориво, премахва вещества, свързани с метаболитния синдром и поглъща захари, способност, която се изучава от изследователите като възможно средство за борба с диабет от втори тип.
Излагането на студ също активира ген, който се активира всеки път, когато тренирате. (Възможно е да забележите паралелите между упражненията и студеното кондициониране) Този ген се нарича UCP1 и работи за трансформиране на бяла мазнина в кавява мазнина, и на пракика влива мазнината в митохондриите и я избутва на път да се превърне в кафява.
С други думи, упражненията и излагането на студ (и дори по-добре, и двете), работа за увеличаване на кафявата мастна тъкан в тялото ни, и оттам тя активира изгарянето на бялата мазнина.


Е ли студеното кондициониране панацея за здравето?


Студеното кондициониране няма да замени ядрото от шест стълба на човешкото здраве. Но за по-малко от пет минути на ден, вероятно няма никаква друга дейност, с която ще жънете такива впечатляващи резултати.


Нека започнем с имунитета. Всекидневното третиране на тялото със студени душове увеличава и броя и активността на естествените клетки убийци в тялото.
Пациенти с рак на гърдата, изложени на студена вода, имат "значително повишен брой клетки борещи се със заболяването".

Може да чуете много изказвания от феновете на студеното кондициониране, че те почти не боледуват и не настиват. В допълнение към физически упражнения е доказано, че излагането на студ увеличава циркулацията на кръв към крайниците, и дори е било използвано терапевтично за хора с намалено кръвоснабдяване. Новината? За няколко месеца тази терапия е дала по-добри резултати от стандартно лечение, а резултатите са продължили повече от година. Доказано е значително повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта.


Студената експозиция също се изучава при лечение на синдром на хроничната умора, за намаляване на болката, като тестостерон бустер и сперматозоиден подобрител, както и за помощно средство за намаляване на бялата мастна тъкан им наднормено тегло.


Ако всичко това не е достатъчно има все повече доказателства, че студени душове могат да действат като антидепресант, увеличаване на кръвните нива на бета-ендорфини (това се случва и по време на тренировка). И този анти-депресант е само намек за най-големия подарък, който студеното кондициониране трябва да ни даде - нов начин за приближаване към самия живот.
Ето една истинска причина, за да започнете да експериментирате със студа.

Като оставим физическите ползи настрана, ще забележите едно нещо, когато говорим за хора, които са направили излагането на студ като редовна част от живота си. Те са фанатични за това. Ще чуете изявления като:

    "Чувствам се толкова въодушевен!"
    "Аз съм по-малко стресиран."
    "Аз наистина не харесвам топли душове вече."
    "Те ме карат да се чувствам жив!"

Научните изследвания са трудни когато трябва количествено да определят неща като „чувствам се страхотно, станал съм все по-търпелив, или постиганнал съм Дзен-подобно спокойствие. Но всичко това са неща, които хората съобщават, след като са прекарали няколко седмици на студени душове. Това може да е резултат от психологическо адаптиране към "студения шок," който удря хората по време на първите няколко минути след потапяне в студена вода. Това е мощна реакция, която включва изхвърляне на норадреналин и кортизол, ефективно създаване на кратък, но интензивен стрес върху системата.


За много хора, тази реакция е подобна на начина, по който те реагират емоционално на стресови фактори или неудовлетвореност.
Това състояние е сходно на чуството на гняв когато се опитвате да докажете теза. Но след няколко дни до една седмица на студени душове, студения шок не удря толкова силно.
Можете да откриете, че можете да сте подложени на същия външен стрес, но сега да го посрещнете с чувство на спокойствие и дори удоволствие. И по някакъв начин да прехвърлите това спокойствие на останалите аспекти от живота си